Klämringskopplingar används främst till kopparrör. De finns med obehandlad, förkromad och förnicklad yta. De finns som rak, T-rör och vinklad koppling. Det finns ett flertal fabrikat och man skall aldrig blanda fabrikat eftersom de har olika klämringar, muttrar och ibland gänggångar.

De vanligaste storlekarna är 10 - 12 - 15 och 22 mm. Det finns ett flertal varianter där ena kopplingsändan har en storlek och den andra en annan, exempelvis: 12*10, 15*12, 22*15 och så vidare.

Ibland kan det vara billigare att köpa en standardkoppling med samma mått i båda ändar och byta ut klämringen mot ett förminskningsset. Vid köp av udda storlekar kan man spara mycket pengar med ett förminskningsset.

Det finns klämringsfabrikat som redan har en liten klick fett på gängången, men inte alla. Saknar kopplingen fett bör du lägga på det eller lite olja på både gänggången och klämringen, annars "nyper" kopplingen lätt och klämringen glider inte på rätt plats, med läckage som följd. Samma metod bör du använda när en badkars eller duschblandare monteras i ett väggfäste. De "nyper" ändå lättare eftersom de är förkromade.

Många rörmontörer vänder proppen fel när de skall proppa en ledning. Den del av proppen som är försänkt skall monteras utåt, annars stämmer inte konan med den i kopplingen och muttern. Gör inte samma fel själv.

Viktigt! Glöm inte stödhylsor till mjuka kopparrör.

Copyright www.tenico.se