Egen betong till betongplintar, murgrunder m m. kan man göra av cement, mursand och makadam i följande proportioner, gäller för en 140 liters tombola (villatombola). För rätt blandning använd en spann på 10 liter.

  • 1 spann standard cement, 10 liter, är ungefär en halv säck cement.

  • 3 spänner mursand (kornstorlek max 5 mm), 30 liter.

  • 9 skyfflar makadam (stenstorlek 16-25 mm)

Du kan även använda betongsand med kornstorlek max 8 mm istället för mursand, men ofta är det mursand som man har hemma. Istället för makadam 16-25 mm kan man använda makadam 16-32 mm, men den är svår att skyffla.

Större blandning än ovanstående är svårt att få plats med i en mindre tombola, dessutom får blandningen precis plats i en liten skottkärra, för utkörning till gjutplatsen.

Gör på följande vis:
Häll tre spänner mursand samt en spann cement i tombolan och låt det torrblanda runt i cirka tre minuter. Häll därefter i vatten i omgångar tills dess att blandningen blir tjock som en gröt, tillsätt sedan nio skyfflar makadam och eventuellt ytterligare lite vatten. Kör runt blandningen i cirka tre minuter och kontrollera att blandningen är lagom tjock. Den skall vara så tjock, att när den hälls i skottkärran, stannar som en hög med en "topp".

Färdigblandad betong från betongfabrikanten till ovanstående och till bottenplattor innehåller sten med kornstorlek 8-16 mm.

Sand och makadam behöver inte köpas som helt lastbilslass utan det går ofta bra att köra dit med en släpkärra och fylla den för cirka 200 kronor. Om du köper ett helt lastbilslass går det på cirka 1 500-1 700 kr beroende på körsträckan. Du kan beställa exempelvis halva lasset som mursand och andra halvan med makadam, eller en "skopa" makadam och resten mursand, priset är det samma och det baseras på vikten och körsträckan.

När du köper hem sand och makadam behöver du normalt bara två sorter, och det är mursand och makadam 16-25 mm. Då har du sand till murning, putsning (skall egentligen vara mindre kornstorlek men max 5 mm går), till slamning, under gångplattor och barnens sandlåda. Makadam 16-25 kan användas till betong, gångväg, parkering, dränering m m. Obs! Kom ihåg att makadam större än 16-25 är svår att handskyffla.

Se till att betongen fyller formen helt. Använd ett träskaft eller dylikt för att "trycka/vibrera" ner betongen. Vid större gjutning bör du hyra en "vibrator", för att betongen helt skall fylla formen. Betongen skall med vattning/övertäckning hållas fuktig de tre första dygnen.


Vid högre krav på betongen gäller följande:

Inomhus torra lokaler.
Källargolv, husgrunder och grundsulor.

·                            1 säck cement 25 kg.

·                            50 liter grus, 0-8 mm.

·                            45 liter sten, 8-16 mm.

·                            15 liter vatten.

Utomhus över grundvattennivå.
Oputsade väggar, stödmurar och oputsade källarväggar.

·                            1 säck cement 25 kg.

·                            45 liter grus, 0-8 mm.

·                            40 liter sten, 8-16 mm.

·                            14 liter vatten.

Konstruktioner utsatta för vattentryck.
Vattenbassänger, badbryggor, körbanor och källarmurar under grundvattennivå.

·                            1 säck cement 25 kg.

·                            40 liter grus, 0-8 mm.

·                            35 liter sten, 8-16 mm.

·                            11 liter vatten.

·                             

·                            Tips! Läs på cementsäcken för mer information. 

Copyright www.tenico.se