När du skrapar färg och spackel med en båtskrapa blir den fort slö, samtidigt som du måste trycka hårt för att den överhuvudtaget skall skrapa rent.

Ett enkelt och billigt sätt att vässa båtskrapan är att inhandla en fintandad metallfil, och observera, den skall bara vara "huggen" en gång, alltså filen skall ha rader av "tänder" som ligger åt samma håll. Den vanligaste filen som man har hemma är "huggen" två gånger, med "tänder" som ligger i "kors", kontrollera gärna din/dina filar så märker du skillnaden.

Gör så här: Spänn fast båtskrapan i ett skruvstäd, eller håll den hårt fast, lägg filen platt an mot "skäret" och fila några tag. Lägg därefter filen platt mot "skärets" baksida och fila bort de grader som blev vid filningen över "skäret". Har du gjort rätt är båtskrapan nu mycket vass och skrapar bra rent samtidigt som du inte behöver trycka hårt. Observera, när du filar skall filen endast föras framåt över "skäret" och lyftas från "skäret" när den dras tillbaka, annars slöar du filens tänder snabbt, de lägger sig nämligen ner vid bakåtfilning på järn och andra hårda legeringar.

Med den fintandade filen kan du även vässa knivar och andra föremål som är av "segt" järn. Filen bör inte användas till hårda och härdade ytor, eftersom den då snabbt blir slö. När du köper en så kallad "morakniv" rekommenderar jag inte de nya "moderna" knivarna med hårda blad, eftersom de är svåra att vässa, samtidigt som de vid arbete ofta tappar småbitar av kniveggen, eftersom bladet är för hårt. Köp hellre en kniv med blad av verktygsstål (den gamla modellen), den håller i evigheter, samtidigt som den är lätt att vässa. Köper du en kniv med rätt blad skall bladet även gå att böja utan att gå av. En sådan kniv kan också användas till att skära bort vassa kanter (grader) på medelhårt järn.

Copyright www.tenico.se