Om det regnar när en betongjutning av t ex. en garageplatta utförs, uppstår problem med vattensamling och senare gropar i betongplattan. För att undvika det problemet kan en enkel vattenskrapa av 110 mm plastavloppsrör tillverkas. Röret kapas till en längd av cirka 1,5 m, ett hål med samma diameter som kvastskaftet borras rakt igenom röret och fästes med exempelvis gipsskiveskruv.

Med skrapan drar man vattnet av plattan samtidigt som ojämnheter efter betongskrapningen försvinner. Saknas det betong på mindre ställen, fylls de med några skyfflar betong och jämnas enkelt och effektivt till med skrapan.

När betongplattan precis börjat stelna bör man stålglätta plattan med en stålglättningsmaskin, som finns att hyra för några hundralappar. Är man duktig blir plattan tillräckligt jämn utan att den senare behöver målas. Är plattan trots stålglättningen ojämn, vilket kan bero på regn vid gjutningen, kan den senare slipas jämn med en speciell slipmaskin för betong. Även den maskinen går att hyra för några hundralappar.

Med stålglättning, eventuell slipning och senare målning med betongfärg får man ett mycket jämt och fint golv som är lätt att hålla rent.

Copyright www.tenico.se