När du monterar ny träpanel och samtidigt isolerar bör du först spika ytterpanelen samt foder runt dörrar och fönster färdigt. Därefter besprutas panelen med vatten. Var extra noga runt dörrar och fönster. Du kommer troligen att bli överraskad när du ser hur mycket vatten som tränger in, också genom mycket små springor. Vatten tränger ofta in genom springor mindre än 1 mm och det beror på kappilärkraften som "suger" vattnet in i den smala springan samtidigt som vattenflödet ökar. Vattenbesprutningen i det här fallet motsvarar regnskurar och kraftig blåst som ofta uppstår vid kusten.

Vad du kan göra vid ett läckage är att noga lokalisera läckan och täta den med byggsilikon. Bespruta därefter väggen till dess alla läckor är täta. Sedan är det dags för isolering. Rita gärna av panelen och markera de läckor du fann. Anteckningen är bra att ha framöver när du besiktigar panelen. Kanske behövs en del silikontätningar göras om?

Om du isolerar invändigt först tillsammans med ångfolie är det inte säkert att du kommer att upptäcka de läckor som blöter ner isoleringen vid regn och blåst. Det du kan hoppas på är att de torkar upp av sig själv.

Komplettera gärna med tips 32!

Tips! Använd alltid impregnerad syll när du spikar en regelstomme. Prisskillnaden är liten jämfört med en oimpregnerad planka. Du behöver sedan inte oroa dig för framtida röta under lång tid. För någon eller några hundralappar kan du med andra ord sova lugnt! Något som husfabrikanterna borde tänka på.

Copyright www.tenico.se