Tvåkomponent spackel används mestadels till spackling av bilplåt, men den går även utmärkt till trä. Den kan användas till reparation av fönster, panelbrädor, möbler m m.

Till reparation utvändigt används den ofta till fönster, som lätt får rötskador i nedre delen. Att byta hela träbiten eller att laga med små träbitar är ett omfattande och svårt arbete, därför använder även seriösa yrkesmän tvåkomponent spackel istället för trä.

Reparation av rötskador på fönster görs på följande vis:

Avlägsna allt mjukt trä. Grunda därefter skadan flera gånger med utspädd färg tills dess trät är mättat. Du kan med fördel också använda rötskyddsmedel av typ "Cuprinol" eller annat fabrikat.

Spackla därefter skadan med tvåkomponent spackel av fabrikat "Plastic Padding", "Stålplast" eller liknande. Använd spackeltyp "Elastic", samma typ som används till bilplåt.

Slipa den spacklade ytan och måla. Har arbetet utförts rätt har du en reparerad skada som håller i många år utan att spricka eller missfärga. Reparationen är dessutom mycket svår att se.

Panelbrädor får ofta sprickor i mitten. Även de går att reparera med tvåkomponent spackel, en billig och bra metod jämfört med att byta brädan. Gör på följande vis:

Skrapa ett V-format spår några millimeter i sprickan med en kniv eller båtskrapa.

Grunda sprickan och spackla därefter. Vid behov slipas spacklet innan målning.

Copyright www.tenico.se