Brukar dina tapeter efter en tid lossna i kanterna? Då har du med största sannolikhet använt för tunt tapetklister och det är det vanligaste felet bland icke proffs. Klister till papperstapeter skall vara så tjock, så att vispen, efter det att klistret svällt, står upprätt i spannen utan att falla mot kanten.

Stryk därefter ut ett tjockt lager klister på tapetvåden, var noga med att kanterna får klister. Vik våden i tre delar enligt bilden. Låt tapeten ligga i ca. fem minuter innan du hänger upp den. Tapeten måste få tid att svälla, så att den senare drar ihop sig och eventuella bubblor försvinner. Om bubblorna inte försvinner då har du använt för lite klister. Under tiden limmar du nästa våd.

När du hänger tapeten börjar du med den korta delen som stryks från mitten och utåt med en tapetborste. Därefter fäller du ned 2/3 biten och limmar färdigt. Överflödigt klister tar du bort med en blöt svamp.

Tapetserar du med överlappsskarv skall du börja tapetsera vid fönstret/fönstren och sedan gå inåt rummet. Gör du tvärtom kommer du att få skugga vid varje skarv.

Tapetserar du på spånskivor eller annat starkt sugande material lönar det sig att först pensla väggen med en tunn blandning av klister och vatten i lika delar.

Copyright www.tenico.se