När man byter oljefilter på bilen, båten eller motorcykeln brukar man köpa det oljefilter som filtertillverkaren rekommenderar. Det kan vara onödigt dyrt, eftersom ett "standardfilter" många gånger kan ersätta det dyrare "originalfiltret".

Kontrollera i biltillbehörsbutiken vilka filter som är billigast och jämför dem med originalfiltret. Ett så kallat standardfilter är ett filter som det säljs mycket av och som ofta passar de vanligaste bilmodellerna. Ett sådant filter brukar kosta 29:- istället för 49:- till 69:- för de filter som inte säljs så ofta.

Det du behöver kontrollera är oljefiltrets invändiga skruvanslutning, packningsdiametern, filtrets längd och ytterdiameter. Skruvgängans storlek står instansat jämte gummipackningen och den är ofta av metrisk fingänga. Det kan stå 18*1,5 eller 20*1,5 och betyder 18 och 20 millimeters fingänga.

Det finns också oljefilter med tumgänga, exempelvis 3/4". Kontrollera gängan noga innan du köper filtret.

Packningsdiametern måste inte vara exakt som på "originalfitret", men den måste kunna täta mot motorn. Oljefiltrets längd och diameter har mindre betydelse, men tag ett så stort filter som möjligt, gärna större än "originalfiltret", om plats finns på motorn. Ett stort filter kan samla mer föroreningar än ett litet filter.

Copyright www.tenico.se