Ett vanligt fel som vi ofta gör är att förknippa det kända märket och det dyrare priset med den bästa kvalitén. Så är inte alltid fallet och vi visar här några exempel som vi själva upplevt.

När det gäller målarfärger till hus är i stort sett alla färger likvärdiga. Det enda som skiljer är priset, den fina burken och tillverkaren. Men! ibland är det bara burken och priset som skiljer, tillverkaren och innehållet är den samma.

När du handlar din färg hos ett av de större varuhusen i Västsverige, betalar du för 12 liter utomhusfärg, med deras namn på burken 599:-. För samma innehåll och tillverkare, men med en annan burk och deras "fina" märke betalar du 950:-.

Hur går det till? När "fina" märket får en beställning på exempelvis 100 burkar byter de helt enkelt ut burkar och ställer dit de burkar som redan är förtryckta med varuhusets namn, och startar fyllningen. När det är klart ställer de tillbaka sina egna burkar, fyller på och säljer dyrt.

De flesta färgtillverkare säljer inte större burkar än 10 liter, och för det betalar du 700:- till 1 000:- per burk, vilket är mycket dyrt, med tanke på att en stor del av innehållet är lösningsmedel. En 10 liters burk borde inte kosta mer än 250:-, men med en effektiv marknadsföring går vi på det.

Samma sak gäller med oljor till motorfordon. För en 4 liters burk med helsyntetisk olja och det "fina" racing märket betalar du ca. 375:-. För 4 liter helsyntetisk olja med OK Lantmännens namn på burken betalar du 195:-. Kvalitén är den samma. Den oljan säljs bland annat på OBS varuhusen.

I Västsverige har vi ca. tre oljeraffinaderier, tidigare och det pågår troligen fortfarande, importerades inte alla utländska oljeburkar utan de fylldes på de Svenska raffinaderierna med svensktillverkad olja men i burkar med utländsk text, ofta färgades oljan för att den inte skulle se likadan ut som oljan i den billigare burken.

Har du nyligen köpt en elektronisk mikrovågsugn av märket Whirlpool kunde du gjort en bättre affär om du istället valt att köpa en likvärdig av märke Ignis. Den är tillverkad i ett östatsland men i en Whirlpool fabrik och med samma kvalitétskrav och garanti som de som säljs med namnet Whirlpool. Det står bland annat i bruksanvisningen att den skall lämnas till en Whirlpool verkstad i händelse av service. Den ser dessutom lika bra ut som en "Whirlpool".

Det skall tilläggas att den inte säljs överallt. Min egen köpte jag hos SIBA i Göteborg, pris 990:-, en likvärdig med namnet Whirlpool kostar ca. 3 000:-

Ovanstående gäller även många andra artiklar som kläder, maskiner, bilar, mat m m.

Copyright www.tenico.se