När gängade rördelar skall sammanfogas används lin och pasta eller gängtejp. Både linet och gängtejpen kan användas till värmesystemet, kallvattnet och varmvattnet.

Linet och pastan är billigare och drygare jämfört med gängtejpen, men svårare att använda för den som är ovan. Är linet riktigt pålagt kan den gängade delen vridas fram och tillbaka utan att något läckage uppstår, och det är bra att kunna göra om delarna behöver efterjusteras. Det går inte med gängtejpen! Vrids den gängade delen tillbaka trasas tejpen sönder med läckage som följd.

Gängtejpens fördel är att den är renare och lättare att arbeta med. Istället för lin och gängtejp, finns det flytande "gängtätning" på små plastflaskor av märke "Loctite". Ofta räcker det med en droppe på gängan innan delarna sammanfogas. Det kan vara ett bra alternativ till gängtejpen.

Pastan används för att göra linet smidigare. En bra pasta som vi kan rekommendera heter Locherpasta och den finns på tub. Den är giftfri och passar därför bra även till kallvattnet.

Innan linet eller gängtejpen läggs på den gängade delen skall den skrapas med ett bågfilsblad. Det görs för att linet/tejpen inte skall glida med runt. Det är mycket viktigt på kromade och andra blanka ytor.

Copyright www.tenico.se