Kopparrör används till kallvatten, varmvatten och värmesystemet i en villa. Förr använde man järnrör till kallvattnet och värmen, numera använder man järnrör endast till värmesystemet vid reparationer. Vid nybyggnation används ibland böjbara plaströr istället för kopparrör.

Det finns två typer av kopparrör: hårda och mjuka kopparrör. Hårda kopparrör används när rören monteras synligt och de finns i blankt och förkromat utförande. Mjuka kopparrör används vid dold montering, i väggar och golv. De mjuka kopparrören finns i två utförande: plasmantlade (prisol) och med cellplast isolering (plusprisol). Plastmanteln är till för att skydda röret och cellplasten för att isolera röret i kallt utrymme.

Mjuka kopparör böjer du med händerna. Till hårda kopparör behövs ett bockverktyg. Hårda kopparrör kan göras mjuka genom att värma dem röda. Därefter bockar man dem med ett bockverktyg eller en bockfjäder. För dig som gör en egen installation lönar det sig inte att köpa ett bockverktyg. Du anväder istället lödbara vinklar eller klämringskopplingar.

Obs! Till mjuka kopparrör och hårda rör som värmts mjuka skall du alltid använda stödhylsor som stoppas i röret innan klämringskopplingen dras åt.

Hårda kopparrör kapas med röravskärare eller bågfil. Mjuka rör kapas med bågfil, använder du röravskärare trycks röret ihop och det blir svårt att få i stödhylsan.

Till en villa används dimensionerna 10-12-15 och 22 mm rör, ibland även 28 mm. Glöm 8 och 18 mm rör de används sällan av proffsen. 18 mm rördelar är dyrare än 22 mm rördelar, det på grund av den låga omsättningen. Detsamma gäller för de flesta 8 mm rördelar jämfört med 10 mm rördelar. Ofta lagerförs 8 mm rör ej, utan man får beställa dem.

Hårda kopparrör är nu enligt EU-normen i 5 meters längder. Tidigare var de 5,5 meter långa och de säljs så länge lagret räcker.

Kromade kopparrör är mjuka eller halvhårda. De finns i 1,2 - 2,0 - 2,75 meter.

Prisolrör finns i 5 och 25 meters rörslingor.

Copyright www.tenico.se