Infälld diskbänk

Det här tipset visar exempel på montering av infälld diskbänk med disklådsblandare och avlopp.

Klicka på bilderna för större bild!


Bänkskiva, diskbänk, disklådsblandare, kök m m är köpt hos COOP-Forum i Bäckebol, Göteborg. De har kvalitetsvaror till bra priser. Kolla gärna deras kökskombinationer, som går under namnet "Zamboköket". Det är tillverkat hos en av Sveriges mest kända och exklusivaste kökstillverkare. Zambokökets prisnivå är likvärdig med IKEAS kök, men kvalitÚn är den samma som hos det kända namnet.




Bänkskivan på bilden är av stavlimmad massiv bok. Storleken är L = 3000, B = 605, tjocklek = 28 och priset är cirka 1 200 kr. Uttaget för diskbänken är gjord med en elektrisk sticksåg. Eftersom bänkskivan är tjock och hård underlättas arbetet betydligt om man byter ut det gamla sågbladet i maskinen till ett nytt. Några viktiga saker att tänka på vid montering av massiv träbänkskiva är att den håller bäst om den oljas istället för att lackas. Olja skivan runt om några gånger innan den monteras och låt oljan suga in i trät. Det finns speciell olja för bänkskivor att köpa, men det går också bra att använda paraffinolja, som är lukt och smakfri. Bänkskivan behöver regelbunden behandling med olja. Det första året varje månad, därefter var 3 - 6 månad. Det låter kanske jobbigt, men det tar inte mer än 5 - 10 minuter att olja om skivan. Trä är ett "levande" material och därför måste ett mellanrum på 5 mm lämnas till andra material, exempelvis kakel. Träbänkskivor måste alltid förborras innan man skruvar träskruv i den, annars kan den spricka. Förborrningen underlättar också skruvdragningen, eftersom det är en tät och hård skiva. Följ alltid monteringsanvisningen som medföljer bänkskivan.




Diskbänkens hörnen är lite runda och därför är det bra att göra som bilden visar. Såga inte 90 gradiga hörnen, utan såga istället 45 gradiga hörnen. Resultatet blir en stabilare skiva och en skiva som inte spricker i hörnet. Kontrollera diskbänkens undersida och såga så stora 45 gradiga hörnen som möjligt, ju större desto bättre.




Diskbänken monteras enligt anvisningen. är tätningslisten under diskbänken hel skall extra silikontätning inte behövas. Låt den blå skyddsplasten vara kvar tills dess att disklådsblandaren och övrigt arbete är klart. Diskbänken på bilden heter Intra Pacific och priset är 2 525 kr.




Hålet till disklådsblandaren görs med en hålpress. Det verktyget finns att köpa hos välsorterade butiker som säljer vvs-utrustning, exempelvis COOP-Forum. Mät ut var blandaren skall placeras, gör ett märke i skyddsplasten och förborra ett litet hål, 3 - 4 mm. Borra därefter med ett 10 mm borr. Det hålet blir något större än hålpressens skruv, som skall placeras från ovansidan. Glöm inte att lägga en droppe olja på borrspetsen. Oljan gör att borret skär bättre samt att det inte blir slött. Observera! Hålpressens skruvstorlek kan variera beroende på fabrikatet.




Montera hålpressen med skruven och den stora runda delen ovanifrån och den mindre runda delen underifrån. Viktigt! Lägg lite olja på skruven och på "skären" som pressar hålet i plåten. Utan olja kommer hålpressen att kärva och hålet deformeras. Med oljad hålpress går det sedan lätt att vrida skruven med en skiftnyckel. Vrid till dess att hålpressen lossnar från plåten, då är hålet klart.




Använd en halvrund fil till att fila bort de vassa grader som finns runt hålet. Disklådsblandaren som skall monteras har en håldiameter på 30 mm. Hålpressen som används har en håldiameter på 31,7 mm ( 1 1/4"), men vid monteringen av disklådsblandaren fick hålet filas något större för att plastslangarna på blandaren inte skulle skadas. En del fabrikanter har bytt ut kopparrören på blandarna till just plaströr.




När hålet är filat och klart tas skyddsplasten runt hålet bort och blandaren monteras. Glöm inte att lägga gummipackningen mellan blandaren och diskbänken. Silikon skall inte användas. Disklådsblandaren är av fabrikat FMM och priset är cirka 550 kr.











Copyright www.tenico.se


Sidan 2 >>


Startsidan