När man spikar upp en ny husfasad av träpanel, brukar den sågade sidan vändas utåt och den släta inåt, om man använder finsågat virke. När man sedan skall måla blir det jobbigare om man låter den sträva ytan vara kvar. Dessutom fastnar luftföroreningar lättare.

Gör istället så här, och du sparar både arbete och färg, dessutom kan du lättare hålla fasaden ren i framtiden. Innan du grundmålar brädan tar du en slipkloss och ett grovt sandpapper och drar en gång över brädan. Du behöver inte slipa fram och tillbaka.

Efter grundmålningen kommer de korta fibrerna att resa sig något och därför bör du upprepa slipningen en gång till innan färdigmålningen. Med den här metoden får du en jämnare och fylligare täckningen av färgen.

En del föredrar att grundmåla brädan innan den spikas upp. En annan enkel metod är att spika upp så många brädor som möjligt under dagen och grunda alla brädorna på plats med en rulle innan täckläkten monteras.

De flesta husägare använder allt för tjock färg till både grundning och färdigmålning. Det gör hela arbetet mycket tyngre och dyrare eftersom det går åt mer färg samtidigt som resultatet blir sämre.

Grundfärgen skall vara tunn, endast något tjockare än vatten så att den tränger långt in i brädan. Grunda flödigt och var noga med ändträt. Täckfärgen har lagom konsistens när du håller upp stickan och det droppar små snabba droppar ner i burken. Konsistensen är då ungefär som välling.

Ett tjockt lager färg ovanpå brädan gör ingen större nytta. Det är grundfärgen som är det viktigaste skyddet.

En annan bra regel är: om rullen glider i färgen när man rullar då är färgen för tjock.

För inomhusmålning gäller samma regler för färgens konsistens som för utomhusmålning.

Copyright www.tenico.se